Bir çok kişinin merak ettiği “Brütten Nete Maaş Hesaplama 2023” konusunu sizler için derinlemesine araştırdık. Bu yazımızda brüt maaş, net maaş, damga vergisi, gelir vergisi ve brütten net maaş hesaplama formülü gibi merak edilen konuları ele aldık. İşte brütten nete 2023 maaş hesaplamaları..
Brüt Maaş Nedir?
Vergiler ve kesintiler yapılmadan direkt olarak çalışana ödenen maaştır. Ancak brüt maaş, net olarak çalışanan hesabına geçmez. Çünkü işveren gerekli vergi ve kesintileri ilgili mercilere öder ve kalan kısmı çalışana öder. Bu nedenle yılbaşında en yüksek maaş alınırken, yıl sonuna doğru çalışanın maaşı azalmaya başlar.
Net Maaş Nedir?
Net maaş, brüt ücret üzerinden işveren tarafından vergi ve kesintilerin yapılmasından sonra çalışana ödenen net ücrettir. Yıl boyunca çalışan sabit maaşını alır.
Brüt Maaş ile Net Maaş Arasındaki Fark Nedir?
Çalışan işveren ile brüt maaş üzerinden anlaşırsa, net maaşını alabilmek için aylık vergi dilimlerine göre vergi ve kesintiler işveren tarafından ödenerek, çalışana aktarılır. Yıl sonuna doğru vergi dilimi arttıkça net maaşta düşer. Ama net maaş üzerinden anlaşılırsa yıl boyunca alacağı maaş aynı kalır.
Örnek olarak verecek olursak, “Brüt olarak 20 bin TL’ye anlaşan bir çalışan, yılbaşında 15 bin TL maaş alırken, Aralık ayında 13 bin TL maaş alır. Ancak net 15 bin TL ile anlaşan bir çalışan yıl boyunca aynı maaşı alır.
Brüt Maaş Alanlar Neden Yılbaşında Daha Yüksek Maaş Alır?
Yılın başında daha doğru ilk yarısında vergi dilimleri oldukça düşüktür. Yıl sonuna doğru ise vergi oranları artmaya başlar ve brüt üzerinden daha yüksek kesinti ortaya çıkar. Bu nedenle brüt maaş alan bir çalışan vergi dilimi arttıkça daha düşük bir maaş almaya başlar. Burada Brütten Nete Maaş Hesaplama önem arz eder.
Brütten Nete Net Maaş Hesaplama
Brütten nete net maaş hesaplamak için formül veya araç kullanabilirsiniz. Formül üzerinden anlatacak olursak;
Net Maaş = Brüt Maaş – [(SGK İşçi Primi + İşsizlik Primi) + Gelir Vergisi + Damga Vergisi]
2023 maaş hesaplama brütten nete için öncellikle brüt maaşınızı bilmeniz gerekiyor. Sonrasında SGK ve işsizlik primi, gelir ve damga vergisini kullanarak net maaşınızı hesaplayabilirsiniz. Şimdi buradaki değişkenlere bakalım.
Brütten Nete Maaş Hesaplama Formülü Değişkenleri Nasıl Hesaplanır?
- SGK+İşsizlik Primi = Brüt Maaş*0.15
- Gelir Vergisi = Brüt Maaş – (SGK+İşsizlik Primi)
- Damga Vergisi = Brüt Maaş * 0,00759
Örnek Brüt Maaştan Net Maaş Hesaplama
Brütten Nete Maaş Hesaplama formülü bir örnek üzerinden hesaplayacak olursak;
Brüt ücret 10,000 TL üzerinden hesaplayalım;
- SGK+İşsizlik Primi = 10,000 TL * 0.15 = 1,500 TL
- Gelir Vergisi = 10,000 TL – 1,500 TL = 8,500 TL (18 bin TL’ye kadar %15 vergi) 8,500 * 0,15 = 1,275 TL
- Damga Vergisi = 10,000 TL * 0,00759 = 75,90 TL
Sonuç olarak;
Net Ücret = 10,000 TL – (1,500 TL + 1,275 TL + 75,90 TL) = 7,149,10 TL
Damga vergisi nedir?
Kişiler ile kişiler, kurumlar ile kişiler veya kurumlar ile kurumlar arasında gerçekleşen resmi ve/veya hukuki işlem belgeli kağıtlardan alınan vergi türüdür.
Burada kullanılan “kağıt” 2 farklı anlamda olabilir. İmzalatmak veya imza yerine geçen bir işaretlemeyle düzenlenen, bir hususu ispat veya ibraz etmek için kullanılan belge olabilir. İkinci olarak ise elektronik imza kullanılmak suretiyle dijital ortamda hazırlanan belgeleri temsil edebilir.
Not: Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir veya imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekmektedir.
2023 damga vergisi ne kadar?
2023 yılı damga vergisi, azami olarak 4,814 TL olarak belirlenmiştir. Oransal bazda ise 0,00759 yani “binde 759” olarak belirlenmiştir.