
Adli tıp uzmanı olma şartları, meslek ve alan seçimi yapmak isteyen kişiler tarafından araştırılan bir konu haline gelmiştir. Adli tıp uzmanları, yargı organlarına tıbbi alanda bilirkişilik yapan kimselerdir. Olay yerinden toplanan delil ve bilgileri inceleyerek tıp alanında kanıtları raporlamakla yükümlüdürler. Hukuki sorunların çözülmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan adli tıp uzmanı maaşı da buna uygun olarak belirlenmiştir.
Adli Tıp Uzmanı Nasıl Olunur?
Adli tıp uzmanı olabilmek için tahmin edildiği gibi tıp alanında uzmanlaşmak ve bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Kısaca adli tıp uzmanlığı için hangi okul okunur sorusuna üniversitelerin altı yıllık tıp eğitiminin okunması gerektiği söylenebilir. Ancak adli tıp uzmanlığı için bu eğitim yeterli görülmez, Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girerek dört yıllık Adli Tıp Uzmanlığı eğitimi almak da gereklidir. Bu nedenle adli tıp uzmanı maaşı buna göre belirlenir.
Adli Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?
Adli tıp uzmanları, yargı organlarına tıbbi alanda bilirkişi hizmeti verir. Adli tıp uzmanları ne iş yapar sorusu için kanıt ve delilleri analiz eder diyebiliriz. Olay yerlerinden toplanan delil ve kanıtları inceleyerek bu analizlerden çıkan sonuçları raporlarlar. Bu raporları yargı organlarına yani mahkeme, savcı ve avukatlara sunarak kanıtları adalet ve yargıya sunmuş olurlar. Tüm bunları yapabilmek için olay yeri incelemesi yapmak, otopsi uygulamak, doku örneklerini test etmek, kimlik tespiti yapmak balistik ve kriminal incelemelerde bulunmak ve bunları raporlamak gerekmektedir.
Adli Tıp Uzmanı Maaşı Ne Kadar?
Adli tıp uzmanları, ortalamanın üstünde bir ücret aldığından en çok arzulanan meslekler arasında yer alıyor. Adli tıp uzmanları ne kadar maaş alır sorusu için net bir yanıt olmasa da ortalama bir rakam olarak 17.000 TL civarında maaş aldıkları söylenebilir.
Adlı tıp uzmanı olabilmek için gerekli yeterlilikleri sağlamanın yanı sıra farklı bazı becerilere de sahip olmak, meslek hayatını iyi bir şekilde devam ettirmek açısından önemlidir. Güçlü bir stres yönetimi becerisi, kuvvetli yazılı ve sözlü iletişim, gelişmiş gözlem ve analitik zeka gibi beceriler de tercihen adli tıp uzmanı olma şartları arasında sayılabilir.